Отбелязваме Деня на българското кино, 13 януари, с прожекции на български филми в шест софийски киносалона

2018 година започва оптимистично за българското кино, което през 2017 година спечели множество международни награди и участия в конкурсни програми, но за първи път от много години спечели и сърцата на българските зрители, като четири пъти оглави седмичния бокс офис с филмите: “Воевода“ на Зорница София Попганчева, “Бензин“ на Катерина Горанова и Асен Блатечки, “Дъвка за балончета“ на Станислав Тодоров – Роги и “Възвишение“ на Виктор Божинов. Първите три творби са създадени с подкрепата на Нова Броудкастинг Груп и се разпространяват в българските кина от "Лента".

През 2017 година с подкрепата на НФЦ бяха реализирани над 50 пълнометражни и късометражни игрални, документални и анимационни продукции, които отбелязаха изключителен успех пред българската и световната публика.

През 2015 година София бе обявена от ЮНЕСКО за Творчески град на киното. От 2005 година по инициатива на Националния филмов център на 13 януари - датата на първата публична прожекция на филма на Васил Гендов “Българан е галант”, българската филмова общност чества своя професионален празник.*

През изминалата година четвъртият игрален филм на Стефан Командарев “Посоки“ беше избран за програмата “Особен поглед“ в Кан. За пръв път от 30 години български филм попада в престижната селекция. В същата програма участва и копродукцията „Уестърн“ на Валеска Гризбах. “¾“ на Илиян Метев спечели “Златен леопард“ в секцията “Режисьори на настоящето“ в Локарно. Редица участия и награди завоюва и документалният филм “Пощальонът“ на Тонислав Христов. Сред успешните копродукции с българско участие се наредиха и “Белгийският крал” на Питър Бросенс и Джесика Удуърт,“Реквием за г-жа Й.” с режисьор Боян Вулетич. “Синът на София” на Елина Псику.

В чест на Деня на българското кино, 13 януари, Националният филмов център и Столична община в сътрудничество с Българската национална филмотека, Националния дворец на културата, Съюза на българските филмови дейци и Съюза на артистите в България организират прожекции на български филми в шест софийски киносалона.

Филмовата програма е с вход свободен с изключение на билетите за най-новите филми “Вездесъщият“, “Възвишение“ и “Дъвка за балончета“ в кината “Люмиер Лидл“ и “Одеон“, които само на 13 януари са на специалната цена от 5 лева.

Пълната филмова програма е в приложението по-долу: