Гледайте туристическото предаване тази неделя от 13.00 ч. по DIEMА

Тази неделя пътешествениците от „Без багаж“ ще ни покажат едно магично и свещено място –  невероятния златен храм - пагодата „Шуедагон“. 

Това е най-свещената будистка пагода в Мианмар, тъй като се смята, че съдържа мощите на четирите предишни буди на настоящата калпа. Тези реликви включват тоягата на Какусанда, водният филтър на Конягамана, парче от робата на Кассапа и осем нишки коса от главата на Гаутама. 

Плинта на ступата е от тухли, покрити със златни плочи. Над него са тераси, достъпни само за монаси и мъжки персонал. Следва куполът на ступата с формата на звънец. Над него е лентата на тюрбана, след това обърната купа за милостиня, лотусови листенца, бананова пъпка, а след това куполната корона. Короната е покрита с 5,448 диаманта и 2,317 рубини.

Непосредствено под диамантената пъпка има ветропоказател с форма на флаг. Най-горният елемент е диамантенaта пъпка – със 76-каратов диамант. Златото, с което е покрита ступата, е превърнато в златни пластини. Те покриват тухлената конструкция, прикрепени към нея чрез традиционните нитове. Историята разказва как хора от цялата страна и редица монарси, дарявали злато на пагодата, за да я поддържат. Тази практика продължава и до днес.

Гледайте „Без багаж“ тази неделя от 13 ч. по Diema.