Гледайте епизода на туристическото предаване в неделя от 13.00 ч. по DIEMA

Йоханесбург е най-големият град в Южна Африка и един от 50-те най-големи градски района в света. Вероятното население е около 5 милиона, което го прави най-многолюдният град в Южна Африка.

Градът е създаден през 1886 г. след откриването на злато в района.

Днес Йоханесбург е културен център с голямо разнообразие от културни събития и места, което го прави привлекателен за много творчески индустрии.

Духовното възраждане на Йоханесбург е все по-видно в последните години. Райони претърпяват невиждана трансформация като ги обявяват за незамърсени от градски разпад и престъпност зони. Такъв е районът Мабоненг.

Контрастите на Йоханесбург са така ярки, че трудно можеш да асимилираш, че си все в същия град. Александра, с галеното име Алекс, е квартал в  близост до богатото предградие Сандтън. Алекс е известен сред местните като „Гомор“, библейския град. Това е една от най-бедните градски зони в страната. Александра е разположена на брега на река Юкскей. В съседство със сравнително добре изградени къщи, има и хиляди неформални жилища или "бараки". През 2001 година се ражда един невероятен проект - Maboneng Township Arts Experience. Проектът е помогнал да се превърнат в атракции повече от 100 домове и същевременно създава умения и устойчива заетост за местните жители. Постепенно все повече артисти, куратори, собственици на сгради, организатори, изобщо цялата общност си сътрудничат, за да преобразят бедните квартали.

„Мабоненг“ e дума на Сото, означаваща „място на светлината“. Едва ли има по-подходящо име за място, което бързо се превръща в център на творческата енергия за градските художници на Йоханесбург. Все повече жители и гости са привлечени насам - кокетни кафенета, ресторанти, бутици за дрехи, художествени галерии, ателиета и студия привличат посетители, а животът в тази част на Йоханесбург се завръща с обещание за сигурност и артистична самобитност.

Как един известен с престрелки и престъпност квартал може да се превърне в оазис на изкуствата и в туристическа дестинация?

Гледайте новия епизод на „Без багаж“, тази неделя от 13.00 ч. по Diema