Предстои уникално за България състезание, в което деца в 3-ти и 4-ти клас ще премерят своите сили за работа в екип чрез игрите „Пукльовците“.

През април и май ще се проведе първото по рода си онлайн състезание с виртуални екипи в България. Ще има 3 турнири (на 24.04, 01.05 и 08.05), които са отворени за всички желаещи. Първите три отбора от всеки турнир ще се класира за ФИНАЛА на 14.05. На него ще се определи кой е "Най-добрият виртуален екип в България (3 - 4. клас)".

Участието в състезанието е напълно безплатно, но е необходима предварителна регистрация на https://thepoppals.com/tournament/. Също така, благодарение на финансовата подкрепа на Виваком, за всички финалисти ще има награди, а победителите ще получат предпремиерно настолната игра за „Нефтопукльовците“.

Дигиталните образователни игри „Пукльовците“ с безплатен достъп

Единствените критерии за участие са екипите да се състоят от 4 деца, които са в 4-ти или по-малък клас, а условието ще бъде те да играят с Пукльовците онлайн и отдалечено едно от друго (напр. всяко дете от вкъщи). Задачите, които децата ще решават са свързани с учебния материал по математика и български език за 3-ти клас, но ще изискват висока степен на сътрудничество и кооперативност. А това във виртуална среда е още по-трудно и са нужни още по-добри умения за работа в екип – тема, която е изключително актуална в днешните условия на дистанцирано обучение и работа от вкъщи.

Музика по време на карантина – RockSchool продължава да провежда уроци

Състезанието се организира от Пукльовците. Това са дигитални игри, които имат за цел да научат децата да работят в екип. Базирани са на учебния материал от 1-ви до 4-ти класи и идват със специална методика на обучение, разработена с експерти от Софийски университет. Героите в играта се борят с различни екологични проблеми – като замърсяване на водата и въздуха, разделно събиране на отпадъци, изсичане на горите. По този начин децата се учат да им „пука“ за другите и за света около тях. Оттам идва и името на играта.

"Неща с душа" е големият победител в ПРОМЯНАТА 2019/2020

От няколко седмици „Пукльовците“ могат да се играят и онлайн, самостоятелно в домашна среда. Целта е децата да могат да упражняват научения учебен материал чрез игра - сами или в отбор с цялото семейство. Така, по един ангажиращ и увлекателен начин, семействата ще могат да съчетаят полезното с приятното. А учителите ще имат още един дигитален образователен инструмент, с който да обогатят учебния си процес.

Как да мотивираме детето си да чете по време на извънредно положение?

До края на извънредното положение, „Пукльовците“ ще бъдат достъпни безплатно за всички на адрес: http://puk.bg.

През месец май ще излезе и първата настолна игра на „Пукльовците“ – „Нефтопукльовците“. Тя ще бъде предназначена за вкъщи и ще дава възможност на цялото семейство да работи в екип, за да помогне на един „Нефтопукльо“ да почисти най-големите нефтени разливи в историята на човечеството. „Това е естествено продължение на дигиталните ни игри, които са предназначени за училище. Само че, докато в училище липсват технологии, у дома те са в повече. Ето защо на семействата предлагаме физически игри. И им препоръчваме редовно да упражняват уменията за работа в екип на своите деца и вкъщи. Защото само в училище не е достатъчно. Родителите също трябва да бъдат част от този процес.“, казва един от създателите на „Пукльовците“ Ставрос Ставру.

Повече информация за „Пукльовците“ може да намерите на: http://thepoppals.com.