Това е мотото на Фондация „Подарете Книга“ – финалист в специалното издание на инициативата

Пандемията лиши децата в институциите, които по принцип живеят по-изолирано и от малкото възможности за контакт с външния свят. За да не доведе това до загуба на мотивация за учене, пасивност и депресия доброволци от Фондацията „Подарете книга“, които са финалисти от специалното издание на ПРОМЯНАТА, станаха техни онлайн ментори.

С тяхна помощ чрез програмата „Стипендията“ децата си поставят различни образователни цели и ако ги изпълнят в срок, получават награда – стипендия от 100 лв.

„ПРОМЯНАТА е да дадем криле на децата“

Кристина Калъпова е дипломиран архитект и е доброволец – един от близо 500. Всичките част от Фондация „Подарете книга“. През почивните си дни те пътуват до различни градове в страната – в различни институции, където живеят деца, лишени от родителски грижи. Помагат им с уроците, говорят си за лични неща и прекарват време заедно извън дома. Това, което свързва всички доброволци, е стремежът им да правят добро. В началото фондацията започва с разнасяне на книги на деца, лишени от родителски грижи. Но четенето заедно, а не предметът се оказва по-ценният елемент. Така от фондацията решават всеки доброволец да се превърне в ментор на дете. Да не подарява книга, а време.

„Правим това, което правят приятелите. С едно дете четем книга, с друго – решаваме задачи, с трето играем футбол на двора“, споделя София Иванова от Фондация „Подарете книга“.

ПРОМЯНАТА е: Аз пазя теб, ти - мен

Пандемията обаче променя всичко. И за да не изгубят връзка с децата, които остават под карантина в институциите, във фондацията се ражда нова идея – кръщават я „Стипендията“. Програма, чрез която всяко дете може да си постави цел от предварително зададен списък. Като например да научи таблицата за умножение, местоименията или да брои до 100 на английски. С онлайн подкрепата на своя ментор започва да работи за постигането на целта. И ако я изпълни в срок, получава награда – стипендия от 100 лв.

„Децата искат да се похвалят на някой, някой да ги поздрави. COVID-19 беше катализаторът на промяната в начина ни на общуване“, допълва София Иванова.

Всички, желаещи да помогнат, могат да го направят на http://www.nova.bg/promyanata

Специалното издание на ПРОМЯНАТА се фокусира върху подкрепата на най-уязвимите – децата и младежите, които са най-тежко засегнати от COVID-19 кризата. То се осъществява в партньорство и INGАурубис България и NN България, които осигуряват финансиране за грантове за финалистите в специалното издание на ПРОМЯНАТА на обща стойност от 60 000 лв.

ПРОМЯНАТА е най-голямата социално отговорна инициатива на Нова Броудкастинг Груп, която се осъществява за шеста поредна година в партньорство с фондация Reach for Change България. Тя цели да подобри трайно живота на децата в България, като открива мотивирани социални предприемачи и им помага да реализират по устойчив начин идеите си за по-доброто и сигурно бъдеще на българските деца. От 2014 г. досега ПРОМЯНАТА помогна на почти 200 000 и младежи от цялата страна.