„Да бъдеш или да не бъдеш?“ – по този въпрос днес в София ще размишляват лектори в рамките на събитието TEDxVitosha

TED е трибуна за споделяне на идеи, от които послания към човечеството са отправяли личности като Илън Мъск, Ал Гор, че дори и Моника Люински. Един от лекторите днес ще бъде сценаристът на едни от най-успешните български сериали Милена Фучеджиева.

„Добрите идеи следва да се споделят!“ – това е разбирането на лекциите TEDx. Казаното на сцени като тази променя виждането на хората, които слушат. Темата, по която Милена Фучеджиева ще говори, е „Животът на всеки от нас е сценарий!“

„Всеки от нас взима решения – да бъде или да не бъде или по какъв начин да бъде. Съответно той сам пише сценария на живота си. Има сили, които се намесват, може да се нарекат съдба или Бог, според това, в което човек вярва, но в крайна сметка ние сме сценаристи на живота си.

Вие сте сценарист на три сериала, два от които са едни от най-успешните в ефира на NOVA – „Ягодова луна“ и „Пътят на честта“. Какво е водещото при писането на сценарий – суровата действителност или мечтите на хората и това, което би им било приятно да гледат? Кое прави един сериал успешен?

„Водещото е любовта. Тя винаги е в основата в 90% от сериалите. Трябва да има силна любовна линия. Паралелно вървят социалните проблеми. Тези, от които се интересуват хората и които представят човешките недостатъци. Затова любовта трябва да бъде силна, за да стои като контрапункт на всичко черно, което за съжаление е човешката действителност в много посоки.“

Наесен предстои втори сезон на „Пътят на честта“

„Този път зрителите ще видят една по-силна криминална линия, нова любов и нови герои. Предстои много динамичен сезон с много напрежение и силно действие.”

Посланието към посетителите на  TEDxVitosha

„Основното, което искам да кажа на младите хора тук, е че трябва много да се работи. Трябва сериозна дисциплина и колкото по-рано човек го осъзнае и влезе в тази програма, каквото и да прави, той ще бъде успешен.“

„Жанрът на българската действителност е криминална драма. Ако можех като сценарист да поправя нещо, то би било хората да са по искрени и честни за това какво искат и как да го постигнат. Но всеки сам поправя себе си“, категорична е Милена Фучеджиева.