Новините не NOVA и Нов български университет стартират излъчването на общия телевизионен проект на 20 януари в 18.30 ч.

В поредица от интервюта журналистите на NOVA и NOVA NEWS в разговор с преподаватели от НБУ, ще информират публиката за последните научни изследвания, свързани с COVID-19 и с влиянието на пандемията върху различни аспекти на живота. Поредицата ще се излъчва веднъж седмично на живо по NOVA NEWS и в дигиталните канали на НБУ.  

Проф. д-р Веселин Методиев, основател на департамент История на НБУ и председател на Настоятелството на университета и преподавател, гостува в студиото на „Твоят ден“, за да разкаже повече за идеята, която стои зад съвместния проект.

За конспиративните теории и мислене

„За нас от ръководството на Нов български университет е много важно в такива по-сложни обществени ситуации да имаме принос за подобряване на условията, в които живеем като българи. Битката с конспиративното мислене е дълга битка. Какво е науката и познанието? Това е опитът на хората преди нас. Той се е натрупал във времето и ние го ползваме. Например в моя ресор – историческото познание. Колко е населението в началото на миналия век и колко в началото на нашия? Милиард и 500 милиона срещу 7 милиарда и 500 милиона. Защо се е повишил животът на хората? Колко е била средната продължителност на живота – около 44 години. А сега колко е? 75…Защо числото се е удвоило? Какво се е случило през XX век, който е пълен с терор, войни, тоталитарни доктрини, лагери и прочие. Това са едни от най-големите ужаси, които историята познава. Това, което се е случило, е умението да се справяме с различни заболявания. Професор Лъчезар Томов, който е  преподавател в департамент „Информатика“ в НБУ казва така: „Ако ги нямаше антибиотиците и ваксините, можеше ли да живеем така добре, както в момента?“ Отговорът е – не. А трагедията от т.нар. испански грип, продължил три години с 80 хиляди жертви в България. А това е след като сме изгубили 150 хиляди във войни“, разказва проф. Методиев.

Новините на NOVA и Нов български университет стартират телевизионния проект „Гласът на науката“

През последните две години у нас животът си изгубиха 33 хиляди..

„Другото, което отваря конспиративните теории, е фактът, че се говори за научното знание като за нещо сложно. Трябва да се предава с по-обикновени думи. Една от големите трудности на преподаването изобщо е да се намери езика на всекидневието. Имам колеги, които много уважавам, но искат да говорят сложно…“, допълва той.

„Познавам много добре инструментите за манипулиране на хората с оглед на електоралните нужди по време на избори. Темата COVID-19, за съжаление, стана тема за политическа употреба. Аз съм от хората, които вярват в силата на ваксините. Ваксиниран съм, както и семейството ми. В нашата общност всички сме ваксинирани.“

„Моята гражданска позиция е по-близо до консервативните идеи. Наблюдавам хората по света, които се провъзгласяват за десни лидери. Особено тези, които искат да бъдат световни лидери. Например Борис Джонсън. Той не вярваше, че има COVID-19, докато не пострада. След това започна да въвежда драконовски мерки и да се държи като страхлив човек. Междувременно обаче правеше купони в собствения си офис. Това не е лидерство, нито морално-етичната рамка, в която се е развивала десницата в Европа“, категоричен е професорът.

„Важно е да имаме доверие в науката, но това няма общо с религиозната вяра. В настоящата ситуация имаме хора, които се занимават с научни изследвания, които един път ще кажат едно, а друг път – друго. Защото в науката има и съмнения.“

Възможно ли е да се повиши ваксинационният процес у нас благодарение на съвместния проект между НБУ и NOVA?

„Абсолютно съм убеден, че ще има положителен ефект. Има неща, които стават по пътя на убеждаването, има и такива, които стават по пътя на натиска. Например „зеленият сертификат“ е натиск. И аз съм „ЗА“, защото има хора, които трябва да бъдат принуждавани и нямат социална отговорност.”

Какво ще имат възможността да гледат зрителите в „Гласът на науката“?

„Зрителите ще имат възможността да видят доц. Райничка Михайлова-Гарнизова, преподавател в департамент „Природни науки“ на НБУ е с титулярна позиция е ръководител на Втора клиника по инфекциозни болести към ВМА. Тя е на първа линия в борбата с COVID-19 от две години. Тя доцент с дисертация за коронавирусите. Проф. Ивайло Търнев е един от най-големите невролози в света. Ние сме университет, в който се съчетават успешно наука и изкуства. Има хора като Актрисата и директор на департамент „Театър“ в НБУ доц. Снежина Петрова, която, разказвайки своите социални наблюдения и своите мисли за доброто и злото, със сигурност ще повлияе на хората, които са я гледали и харесват работата ѝ. Има и хора като проф. Томов, станал вече достатъчно популярен с това, че се ангажира с конкретни прогнози. Всички тези хора в компанията на много популярни журналисти (Мира Иванова, Даниела Тренчева, Лора Крумова, Марина Цекова, Невена Василева, Анна-Мария Конова, Виктор Николаев и Христо Калоферов) със сигурност ще повлияят на обществото“, категоричен е проф. д-р Веселин Методиев.

Гледайте „Гласът на науката“ всяка седмица от 20-и януари до 16-и март по NOVA NEWS и в дигиталните канали на Нов български университет.