Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Стотици пострадали в инциденти на пътя, в планината и болни в отдалечени райони могат да бъдат спасени, смятат експерти. За целта България трябва да разполага с въздушни линейки. Въпреки обещанията на здравните власти, обаче, изграждането на система за хеликоптерно спасяване у нас се бави от години. Тази седмица в "Темата на NOVA" журналистът Деница Суруджийска и операторите Андрей Стоилов, Емил Александров и Петър Симеонов тръгват по следите на неспазените министерски обещания.

„(Не)дрогирани на пътя” в „Темата на NOVA“

Пред екипа на NOVA военни пилоти, медици от Спешна помощ и планински спасители разказват истории за страх, смелост и оцеляване на ръба. Оказва се, че България е единствената страна от ЕС, в която спасителните акции се правят или изцяло наземно, или в краен случай – с тежки военни машини. Останалите европейски държави вече развиват успешно хеликоптерни системи за помощ по въздуха.

Защо у нас въздушните линейки така и не идват, колко милиона ще ни струва забавянето и най-важното – докога ще можем да разчитаме на алтернативи при спасяването?

Гледайте „Хеликоптери в бъдеще време“ в „Темата на NOVA“ на 11 февруари, веднага след Новините на NOVA в 19:00 ч.