Лентата на режисьора Павел Веснаков излиза на голям екран от 23 февруари

Актьорът Васил Банов, участващ в „Уроци по немски“ е гост в студиото на „Здравей, България“, където разказва повече за темите, засегнати във филма.  

„Аз като баща подтиквам Юли да замине извън страната, но като Васил Банов не бих му казал това. Привърженик съм на това да се борим тук, но както казвам във филма „малко е скапана държавата“. Важен е екипът, който създаде това чудо. Има една мисъл на един голям руски режисьор Завацки, който казва, че киното е като полицията. Когато те призоват отиваш, когато не те призоват, не отиваш. С режисьора Павел Веснаков, оператора и продуцент Руенски и Моника Балтова създадохме една особена атмосфера на снимачния терен. Дори на тази възраст, на която съм аз самият, се усещам важен“, разказва повече за процеса на снимане актьорът.

Ще припознаят ли себе си или свои близки в главния герой зрителите?

„Филмът е семейна интимна сага, но всеки може да стане съпричастен към този проблем. Творбата е много любопитна и истинска. Според сценария характерът на Юли и този на бащата, когото аз изпълнявам и техните взаимоотношения наподобяват на тези, които аз имам в истинския живот. Близки сме си, но не го показваме. В началото по сценарий аз се възпротивявам, но на финала разкривам къде е кутията със събраните пари, за да помогна на сина си. Цялата фамилия има сложни взаимоотношения. Миглена Хараламбова, изпълнява ролята на моя жена, с която сме разведени, а Геро е близък приятел на героя на Юлиан."

Юлиан Вергов: Никога не съм играл роля като тази в „Уроци по немски“

Какво носи на гърба си героя на Юлиан Вергов? Трудно ли му е заминаването?

„Носи баща си и бремето на семейството си. Героят му е страшно невъздържан, с особен характер и има много драми.“

Васил Банов признава, че никога не е съжалявал, че е останал в родината си. Всичко, от което има нужда е тук, но трябва да работим и да си го вземем.

Филмът „Уроци по немски“ е отличен на множество филмови фестивали. На фестивала в Кайро печели голямата награда за филм, а също така Юлиан Вергов получава приз за мъжка роля. С филма Вергов взе награда за най-добър актьор, а Павел Г. Веснаков за режисура на 39-ият фестивал на българския игрален филм „Златна роза“, както и наградите на Съюза на българските филмови дейци “Васил Гендов” 2022 г.  за най-добър игрален филм и за най-добра главна мъжка роля. А на 25-ия София Филм Фест „Уроци по немски“ взе специалната награда на журито и наградата на ФИПРЕСИ.

Филмът е българо-немска копродукция и e реализиран с подкрепата на Национален Филмов център и с медийната подкрепа на NOVA.