Епохалният български филм ще бъде предствен в партньорство с БНФ на 16 март в кино „Одеон“ в чест на носителите на Наградата на София – Цветана Манева и Георги Тодоров-Жози

За почитателите на българското кино София Филм Фест е подготвил нова среща с легендарната творба на режисьора Георги Дюлгеров „Мера според мера“, част 1 – като почит и уважение към тазгодишните носители на Наградата на София на Столичната община. Филмът е създаден през 1981 година по сценарий на Руси Чанев и Дюлгеров, по романа на Свобода Бъчварова „Литургия за Илинден“ и е едно от най-мащабните, епични и значими произведения на българското кино. В него присъстват както реални исторически личности, така и персонажи, родени от въображението на авторите с техните човешки драми, тревоги, съмнения. Съдбата на героя Дилбер Танас, от чието име се води разказът, е метафора на общата ни история, в която човешки драми и политически игри променят изначалната идея на борбата и нейното значение. Това е първият български филм, пресъздаващ историята на Илинденско-Преображенското въстание през 1903 година, с участието на реални исторически личности — Апостол войвода, Христо Чернопеев, Яне Сандански, Пейо Яворов, Гоце Делчев, Георги Мучитан.

Оператор на филма е Радослав Спасов, художник е Георги Тодоров-Жози, музиката е на Божидар Петков. В главните роли са Руси Чанев, Цветана Манева, Григор Вачков, Стефан Мавродиев, Димитър Буйнозов, Маргарита Карамитева, Вълчо Камарашев, Катя Иванова. Заглавието на филма идва от стихотворението на Пейо К. Яворов – „Ден денувам“. В „Мера споредь мера“ се снимат около 110 актьори, 800 епизодици, 19 000 статисти. Общата дължина на филмовата лента на всичките серии е около 11 000 метра. Дигиталната реставрация на „Мера според мера“ е дело на Доли медия студио, с продуцент Добромир Чочов.

NOVA е медиен партньор на "София Филм Фест".