Актьорът разказва в "На Фокус с Лора Крумова" историята си на осиновено момче, което стига до голямото кино

Димитър Маринов е политически емигрант, който е завършил Железопътен техникум, а филмът, в който е участвал има „Оскар“. Освен това е лежал в български затвор 3 години и половина. Самият Стивън Спилбърг го оценява висока по време на кастинга за „Зелената книга“, а когато печели ролята във филма се напива от радост. Сега е жури на София Филм фест и представя два филма с негово участие. Актьорът Димитър Маринов е гост в студиото на „На фокус с Лора Крумова“, където разказва как е оцелял със 112 долара в Ноксвил, за да достигне до голямото кино.

Димитър споделя, че лятото на 90-а година, след участие в САЩ с „Магически гласове“ остава в страната. Дълго време живее на улиците и единственият, който е знаел за намеренията му е актьорът Андрей Баташов. Определя се като български актьор, който работи в Холивуд. Убеден е, че е станал актьор в България и това, което прави в Холивуд е да покаже на останалите как работят българските актьори. Учил е в класа на професор Крикор Азарян, с асистент Тодор Колев и професор Баева.

Какви са уроците, които е научил?

„Тодор Колев никога не използваше думата професионалист, защото според него това е относително понятие. При тестове преди концерт се е обърнал към тон техниците с думите, че много лесно се работи с непрофесионалисти. Дори и самият Марлон Брандо казва, че не трябва да се принизява изкуството в професия. Учеха ни не на професионализъм, а на артистизъм. Затова се чувствам занаятчия, тъй като започнах във Видинския театър със занаята, преди теорията в Академията“, споделя артистът.

Димитър има много интересни съвпадения в живота си и му се е налагало до стартира много пъти от нулата. Когато е в Америка едно семейство му оказва помощ да се превърне от бездомник в човек с документи. Когато подава документи и казва рождената си дата – 6 октомври 1964 година се оказва, че семейството е загубило син на същата дата. Продължават да поддържат връзка и дори Маринов кръщава малкия си син с името на тяхното загубено дете.

„При мен няма потъване. Има моменти на меланхолия. Уча моите студенти, колеги и приятели на вяра. Започнали сме да я губим, а това води и до загубата на надежда.“

„За мен всички големи актьори са прекрасни и колкото е о-голяма звездата е по-земна. Един от незабравимите ми случаи е този с Матю Пери, който ме взе за неговото шоу след разпадането на „Приятели“, споделя за срещите си с някои от големите холивудски звезди.

Димитър Маринов представя на София Филм Фест късометражния филм „Сальодка“  и „Караганда“ – и двете заглавия са с негово участие като актьор.

Още истории за сбъдването на американската мечта, за срещата му с американската му съпруга, за раждането и кръщаването на децата им, за срещите му с големите имена в кино индустрията, гледайте във видеото.

NOVA е медиен партньор на "София Филм Фест".