"За" и "против" ядрената енергетика...

"Тези реактори са правени по времето, когато правени реакторите на първи и втори блок на АЕЦ
"Козлодуй". Те са на Реакторите в Япония са по-стари от нашите – на около 30-40 години. Построени са по друга технология и са т.нар. "кипящи реактори". Защо са направени на това място и кой им е разрешил – да отговори Япония", така отговори председателят на "Булатом" Богомил Манчев на въпроса дали нашите реактори са по-добри от тези в Япония.

Ние нямаме нищо общо със сеизмичната активност, която се наблюдава в Индонезия, но АЕЦ "Козлодуй" ще издържи земетресение, по-силно от 7 магнитуд по Рихтер, заяви още той.

Според бившия съпредседател на партия "Зелените" – Петко Ковачев, технологията не е най-важното, когато се обсъждат възможните проблеми при евентуална авария. В студиото на "Здравей, България" той привежда примери за много сериозни инциденти в АЕЦ "Козлодуй". Поради тези причини, той е на мнението е, че ние не сме подготвени да реагираме при бедствие подобно на случилото се в Япония.

Експертът по авариите в Агенцията за ядрено регулиране – Марина Низамска се включи в дискусията по телефона, потвърждавайки, че ако се случи авария, АЕЦ "Козлодуй" разполага с авариен план на различни нива, като той включва всички възможни защитни мерки.

Последното обучение на населението е било проведено през май 2009-та година. Периодично се тренират аварийните планове и ако в тях се открият недостатъци, те се актуализират незабавно, продължи тя.

Експертът по авариите заяви категорично, че нашата страна е подготвена.

Не се очаква никакъв риск за нашето население заради аварията в Япония.

Взети са всички технически и безопасни мерки и атомната централа се следи непрекъснато.