Ако се намесите в нашата страна, ще съжалявате, казва Кадафи...

Либийският ръководител Муамар Кадафи предупреди днес Париж, Лондон и ООН, че ще съжаляват за всяка намеса във вътрешните работи на Либия. Съобщението направи говорител на либийския режим.

"Ако се намесите в нашата страна, ще съжалявате", гласи предупреждението.

Според говорителя Кадафи е изпратил "спешно" послание до американския президент Барак Обама, френския Никола Саркози, до премиера на Великобритания Дейвид Камерън и до генералния секретар на ООН Бан Ки Мун. В посланието до Барак Обама Кадафи заявява: "Целият либийски народ е с мен; мъжете, жените и децата са готови да умрат за мен".

Сили на либийския лидер Муамар Кадафи са влезли в контролирания от опозицията град Бенгази, въпреки обявеното прекратяване на огъня. Това е станало около 12 часа на обяд българско време.

Според непотвърдена информация, хиляди хора панически са започнали да бягат от града. 

Самолет на бунтовниците е бил свален от сили, лоялни на режима над Бенгази. Говорител на опозицията съобщи, че машината била уцелена от военните, а пилотът е успял да катапултира.

Съобщава се и за стрелба от танкове западно от Бенгази. Рано тази сутрин срещу южните райони са били нанесени най-малко два въздушни удара в интервал 20 минути. Либийската опозиция призова за международна намеса, но правителството в Триполи твърди, че спазва примирието и бойни действия реално няма.