Какъв ще е приносът на България за операцията в Либия и ще бъдат ли евакуирани, останалите в Либия наши сънародници...

Кадафи трябва да си отиде, защото режимът, който той оглавява по никакъв начин не може да осигури единството на либийския народ. Това заяви министърът на външните работи - Николай Младенов и допълни, че не трябва да се вярва на Кадафи, че ще спре атаките.

България може да се включи с една от нашите фрегати, както и да участваме в хуманитарната операция. Става въпрос за тази част от операцията, която ще бъде под егидата на НАТО и която се планира и разработва от няколко дни. Заяви в студиото на "Здравей, България" министърът на външните работи - Николай Младенов.

Целта на военната операция, която в момента се реализира, е да осигури въздушното пространство над Либия, за да може да бъдат прекратени атаките над цивилните граждани.

Според министър Младенов, политическата криза в Либия не може да се разреши при оставането на сегашния режим. Докато няма временно правителство, формирано на базата на някакъв консенсус, което да изразява всички течения и виждания, не може да се говори за политически процес. Това допълни още министърът.

За да разберете защо България не участва в операцията в Либия в момента и какви съвети даде министърът, вижте цялото му гостуване в "Здравей, България" само на NovaPlay!