Похитителят отказва да излезне в момента, защото осъзнава, че е под тяхно въздействие. В него е законно притежаваното му оръжие със солидно количесто боеприпаси.

Все още няма разрешение на драмата в Сливен. Похитителят продължава да се намира в клона на банката, макар че освободи своите заложници. Всички са живи и здрави, в добро физическо и психическо състояние.

Първата част от операцията е приключила успешно. Нейната цел е била всички заложници да останат невредими и да бъдат пуснати на свобода. В ход тече втората част на операцията. Похитителят трябва да бъде обезоръцен и предаден на съответните власти.

В момента 27-годишният мъж се намира в трезора под въздействието на силно упойващи вещества. Предполага се, че той се е споразумял с органите на реда да ги приеме – не са му дадени под формата на цигари или с храна и безалкохолни, а е знаел какво приема.

Похитителят притежава законно притежавано оръжие със солидно количесто боеприпаси. Мъжът, който е излезнал по-рано от банката и за когото имаше съмнения, че е бил похитителят, всъщност е бил психологът, който е водел преговори с него.

Оскъдна е информацията относно предстоящите действия на полицията. Органите на реда предпочитат да запазят в тайна комуникацията с похитителя. Очакват той да се успокои и да предаде доброволно оръжието си. Категорични са, че няма да използват сила срещу него.

Не е известно колко време си дават полицаите, за да постигнат пълен успех и да обявят и втората част от операцията за успешна. В момента най-големият страх е той да не се самоубие след отправена заплаха от него.

Мотивите за извършеното престъпление са най-разностранни – от любовна авантюра с една от похитените, през банков заем, до изцяло личен мотив, свързан с неиздържан изпит за шофьорска книжка. Убедителен отговор все още не е даден от властите по време на провелата се по-рано пресконференция.