Според бюджетната комисия, по този начин работодателите ще имат възможност по-гъвкаво да планират работата на служителите си.

Вместо минимална работна заплата да се въведе плащане за изработен час. Предложението е на бюджетната комисия в парламента. Според председателя й Менда Стоянова по този начин работодателите ще имат възможност по-гъвкаво да планират работата на служителите си.

Освен това вместо съществуващите в момента минимални осигурителни прагове се предлага сумата, която получаваме да зависи от професията, която работим.

Екип на \"Календар\" се срещна с Гинка след като 8-часовият й работен ден е приключил. Тя сподели, че предпочита да работи почасово, тъй като колкото повече работи, толкова повече пари ще вземе, както и ще знае колко пари й се полагат за деня.

Начина, по който Гинка получава парите си отговаря напълно на идеята за новия начин на плащане.

Според председателя на бюджетната комисия, това е определяне на минимална часова ставка и въвеждане на промени в кодекса на труда, така че хората да провеждат почасов труд, а не единствено и само по трудов договор за 8 или за 4 часа.

Според синдикатите, ако работим по-малко от 4 часа на ден губим осигурителните си права. От друга страна, по този начин може да бъде разрешен проблемът на работодателите да уволняват и да назначават възможно най-гъвкаво.

Другият проблем според синдикатите е, че е ако се въведе почасовото заплащане масоов хората ще започнат да роботят без трудови договори.