В повечето райони валежът продължи и днес. Пътните служби предупреждават, че обстановката създава сериозна опасност от катастрофи...

Силен снеговалеж затвори прохода Шипка тази сутрин. На Троян-Кърнаре е забранено преминаването на товарни автомобили.


Априлският сняг изненада още снощи София, Перник, Драгоман, Сливница, областите Кюстендило, Велико Търново, Троян и Смолян.


В повечето райони валежът продължи и днес. Пътните служби предупреждават, че обстановката създава сериозна опасност от катастрофи.


Допълнителен риск има заради това, че повечето шофьори вече са сменили зимните гуми с летни, които не са достатъчно ефективни при ниски температури и хлъзгав път.


В Смолян осъмнаха с истинска зима. По високите части в региона снежната покривка достигна до 15 см. По проходите Пампорово, Превала и Рожен автомобилите трябваше да се движат задължително с вериги.


Въпреки че снегопочистващите машини от рано започнаха разчистването на проходите силния вятър продължаваше да образува преспи по проходите. В положението на този шофьор се оказа десетки несъобразили се със знаците за движение при зимни условия.


За повечето хора обаче пролетният сняг не бе никаква изненада. Тази сутрин в Смолян единственото, което напомняше, че все пак е пролет, са разцъфналите дръвчета. За собствениците им обаче падналия сняг носеше само притеснения.

 

Според земеделците хубавото е поне, че снегът няма да повреди засадените вече картофи, тъй като те все още не са поникнали.