Знаем ли как яйцата се варят и съхраняват безопасно?

Дори проверените яйца от магазина могат да се окажат опасни за здравето ни, предупреждават лекарите. Начинът на приготвяне и съхранението им крият сериозни рискове.

Доц. Атанас Мангъров сигнализира, че независимо дали яйцето е домашно, или е от магазина – то може да бъде заразено със салмонела. Това е е микроб, който в общия случай предизвиква чревни инфекции, които протичат с висока температура, повръщане и продължителна диария.

Инфекцията не се влияе от антибиотик и може да доведе до тежко обезводняване.

Лекарите съветват – за да избегнем тежко неразположение след празниците, най-добре е и преди боядисването на яйцата, и след това – да ги съхраняваме в хладилник.

Доц. Атанас Мангъров допълни за зрителите на \"Календар\", че яйцата могат да се съхраняват, ако се съхраняват в хладилник максимум до седмица. В случай, че се съхраняват на открито и топло – максимум 2-3 дни, но не и повече.

И да не забравяме варенето - за да станат безопасни за ядене, яйцата трябва да врят не по-малко от 15 минути.