България е сред страните, които участват в глобалния договор на ООН – правила и принципи, които бизнесът трябва да спазва. Сред тях са зачитане и спазване на правата на човека, както и различни трудови норми...

България е сред страните, които участват в глобалния договор на ООН – правила и принципи, които бизнесът трябва да спазва. Сред тях са зачитане и спазване на правата на човека, както и различни трудови норми.

 

Зам.-председателят на Националния съвет на Сдружение \"Българска мрежа на Глобалния договор на ООН\" Иван Василев е един от бизнесмените, който отговаря за прилагането на глобалния договор в България.

 

\"Българският бизнес до голяма степен следва тези принципи. През последните години корпоративната социална отговорност у нас придоби много силно значение и все повече фирми съблюдават тези правила\", коментира в \"Здравей, България\" Василев.

 

В края на седмицата генералният секретар на ООН Бан-ки Мун идва на посещение у нас и по думите на Василев той ще играе ролята на катализатор принципите да бъдат популяризирани и все повече хора да пожелаят да ги съблюдават.

 

Според него у нас е важно да се промени грешния поведенчески модел в съзнанието на обществото, а именно андрешковщината и тарикатщината.
\"Те са повсеместни и на всички етажи – като се почне от чистачката в офиса и се стигне до най-високия етаж на властта\", на мнение е Иван Василев.

 

Според него проблемът с експлоатацията на детския труд не е толкова популярен у нас и се изчерпва до деца, работещи в кафенето на близки приятели и роднини, което било далече от експлоатацията.

 

\"Детският труд е голям проблем в далечния изток и някои развиващи се държави, където още от съвсем ранна възраст децата са сериозно експлоатирани\", коментира Иван Василев.

 

\"Най-масовата практика у нас е тази да не се плаща и да не се декларират реалните доходи с цел укриване на данъци от страна на работодателя. Това е нещото, което трябва да се подобри\", смята Василев.