200 000 българи искат да напуснат България завинаги, показва проучване на Института за икономически изследвания към БАН...

200 000 българи искат да напуснат България завинаги, показва проучване на Института за икономически изследвания към БАН.

 

\"Нагласата хората да искат да напуснат страната, без да си задават въпроса как точно и с какво ще се занимават вече е притеснителна\".

 

Това коментира в \"Здравей, България\" доц. Веселин Минчев, зам.-директор на Института за икономически изследвания в БАН. Нагласите са близки до тези, които са били в началото на 2000 година и преди това, поясни той.

 

\"За нас като изследователи беше изненада, но от друга страна, смятам, че няма нищо фатално. Хората имат право на своя индивидуален избор. Това са нормални процеси и една нормална увеличаваща се мобилност на населението\", на мнение е доц. Минчев.

 

По думите му политиката има своята роля. Според него политическата класа трябва по-внимателно да следи тези процеси и управляващите да са наясно, че България е в едно голямо семейство, в което обаче всеки се конкурира за население.

 

\"Хората сега са по-добре информирани за опциите да живееш и работиш зад граница. Политическият елит не си дава сметка и не обръща внимание на това, че в страни като Испания, Гърция и Германия има малки Българии, които съществуват независимо от България\", заяви още доц. Веселин Минчев.

 

Той поясни обаче, че не всички, които са отговорили, че биха напуснали страната го правят. Правят го не повече от 10% от тях.