Ензимите са белтъчни вещества, протеини, които са химичен катализатор на биологичните процеси, обясни в \"На кафе\" д-р Мария Папазова...

Ензимите са в основата на всеки един жизнен процес. Те са белтъчни вещества, протеини, които са химичен катализатор на биологичните процеси. Ускоряването на химичните реакции зависи изцяло от ензимите, обясни в \"На кафе\" д-р Мария Папазова.


По думите й ензимите се делят на две големи групи: такива, които обслужват всички метаболитни процеси и ензими, които са ангажирани пряко в храносмилането.


Много е лош навикът ни да не дъвчем. Ако искаме да облекчим действието на ензимите, трябва добре да сдъвчем храната, коментира д-р Папазова.


Без усвояването на храната не може да се случи нищо в организма. Ензимите укрепват имунната система, дават енергия на организма, подобряват храносмилането, помагат за усвояването на хранителните вещества, ускоряват метаболитните процеси, подобряват кръвообръщението, регулират нивата на холестерола, помагат при зарастването на рани и се борят с вирусите, каза още д-р Мария Папазова.