Според последните данни 33-ма от действащите ни посланици са работили за службите на Държавна сигурност, а общо около 40% от всички наши дипломати зад граница са го правили. Това доведе до скандал между институциите...

Според последните данни 33-ма от действащите ни посланици са работили за службите на Държавна сигурност, а общо около 40% от всички наши дипломати зад граница са го правили. Това доведе до скандал между институциите.

 

\"В закона за дипломатическата служба предлагаме да се въведе текст, който да не позволява хора, които са били свързани с Държавна сигурност, да заемат постове, които са обявени за публични – посланици, генерални консули и други\", обясни в \"Здравей, България\" външният министър Николай Младенов.

 

Той обаче поясни, че тези хора няма да бъдат уволнявани, а ще бъдат назначавани на други постове. 

\"Министерски съвет поска отзоваването на тези 33-ма посланици. Народното събрание гласува с две трети мнозинство същото решение. За съжаление виждането на президента беше различно и това не се случи до този момент\", заяви министърът на външните работи.

 

Тези, които са в България, не са отзовани, а са в София в командировка. Техният мандат на посланици не е прекъснат.

 

\"Гарантирам, че до края на мандата ми проблемът с дипломатите-агенти ще бъде решен. Това ще се случи края на тази година, най-късно началото на другата\", заяви Николай Младенов.