Всяка година на тази дата, точно в 12 часа, сирените в цялата страна в продължение на три минути призовават да отдадем почит към паметта на загиналите за свободата и независимостта на България. В София поклонението ще бъде пред бюста на Ботев в Борисовата градина.

Днес е 2 юни, отбелязваме 135 години от смъртта на Христо Ботев и почитаме паметта на загиналите за свободата и независимостта на България.


По традиция, на този ден се организира всенародно поклонение на връх Околичица във врачанския балкан - лобното място на Ботев. Точно в 12 на обяд в цялата страна сирени призоваха да спрем за минута и да помълчим в памет на загиналите за свободата на България.


Хиляди хора се поклониха пред паметниците на героите в цялата страна. В родния град на Ботев - Калофер, днешният ден беше отбелязан с тържествена церемония и света литургия. Традиционният поход по стъпките на Ботевата чета до връх Околчица, приключи с възстановка на сражението.

 

За първи път в новата ни история, президентът на републиката Георги Първанов не присъства на тържествата по случай 2 юни - Първанов е в Рим за 150 годишнина от обединението на Италия.