Бившият вътрешен министър подчерта, че е скептичен към влизането ни в Шенген през есента и причините не са политически, а организационни и властови...

Много съм скептичен, че през есента ще влезем в Шенген и то заради организационни и властови причини, заради некадърност и корупция. Това каза в \"Здравей, България\" бившият вътрешен министър Румен Петков.


Още на 1 юни той обяви, че ще сезира прокуратурата заради избягал от самолет арестант. Това е пореден груб гаф на страната ни, подчерта Петков и разказа, че става дума за задържани в друга държава по силата на европейска заповед за арест двама български граждани, от които само единият слиза от самолета.


Никой не може да си обясни как се е случило това – израз е и на некадърност, и на корумпираност, смята бившият министър.


По думите му недопустимо е да не бъде изпратен конвой при подобни случаи и човекът, чиято отговорност е политическа, трябва да си отиде. Петков заяви, че не е възможно да не е ясно кой е отговорният човек.
Какво означава да оставиш външната граница на ЕС неохраняема? Какво означава да ти поверят арестант и той да избяга, реторично попита бившият вътрешен министър.


Резултатът според него е, че България няма да види Шенген и това е най-тежкият политически провал. МВР трябва да бъде реорганизирано, категоричен е Петков.


Според него има още два недопустими случая - на избягала в морето гемия, както и на загинал служител на границата и хванати негови колеги с алкохол в кръвта.


Петков обеща, че ако се окаже, че всичко това не е истина, лично ще си подаде оставката като народен представител. Ако се окаже истина обаче, нека Цветанов и компания да освободят местата, обобщи той.

 

Трябва да излезем със силна номинация на президентските избори, каза Петков. Този вот ще повлияе и върху местните избори. Не казвам, че двойката за президентските избори трябва да е чисто партийна, такава не би ни довела до пълен успях. Трябва обаче да е двойка, която е ляво и социално ориентирана, подчерта още той.