Теоретично опасният химичен елемент Цезий 137 може да попадне в почвата, а от там и в гъбите - посредством вятърът, и то единствено по високите планински части. Според доцент Тонев от БАН вероятността да има Цезий на българска земя е равна на нула. Увереността му се базира, както на научни факти, така и на постоянни проверки.

В България няма райони с повишени норми на ядрена радиация, категорични са специалисти по ядрена енергетика и ядрено замърсяване. Те смятат, че е напълно изключено гъбите, които според английското издание съдържат опасния за здравето ни Цезий, да са брани в България.

Пак според научното мнение много по-вероятно е да пострадаме от отровни гъби, отколкото да попаднем на гъби, които съдържат Цезий 137.

Истината е, че гъбите, лишеите и мъховете имат способността да акумулират радиация, но у нас радиация няма. 

Теоретично опасният химичен елемент Цезий 137 може да попадне в почвата, а от там и в гъбите - посредством вятърът, и то единствено по високите планински части. Според доцент Тонев от Българската академия на науките обаче вероятността да има Цезий на българска земя е равна на нула. Увереността му се базира, както на научни факти, така и на постоянни проверки.

Подробности по темата – във видеото.