Колко ще ни струва изготвянето на технически паспорт на домовете ни?

До 2014 година всички сгради в София трябва имат технически паспорт, като една част от тях е енергийният сертификат.

 

\"Сградите в страната са разделени в няколко категории, според степента на тяхното значение. От първа са от национално, а от пета са селските къщи\", обясни депутатът от \"Атака\" Николай Пехливанов, който е вносител на Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за управление на етажната собственост.

 

\"До края на 2016 година изтича срокът за къщите от последната категория, а именно селските къщи. Срокът за стандартните жилищни сгради – блокове с над 10 метра височина, изтича в края на 2014 година\", поясни депутатът.

 

Тогава районните кметства ще са длъжни да изготвят този паспорт, но отново за сметка на хората.

 

\"В България няма никаква яснота какъв е броят на сградите, които имат паспорти. Съществува информация по общини, но тя не е обобщена\", поясни още Пехливанов.

 

По думите жилищната политика на България куца изключително много и за съжаление този процес постоянно се отлага и не се знае в кой момент ще стане кризисен.

 

\"Обществото трябва да се мотивира само да направи това. Трябва да се проведе разяснителна кампания сред хората, да има ясен финансов модел и регламент\", на мнение е депутатът от \"Атака\".