Експерти измериха децибелите край джамията \"Баня башъ\" и храма \"Александър Невски\"...

След инцидента при столичната джамия екип на \"Календар\" провери с каква сила на звука призовават за молитви различните храмове в София.

 

Експерти измериха децибелите край джамията \"Баня башъ\" и храма \"Александър Невски\". И песента на камбаните, и езентът правят градската среда още по-шумна.

 

Допустимото ниво на шума в града е 60 децибела. Над 73 децибела е нивото на шума, когато камбаните на \"Александър Невски\" бият. Или това е с 13 децибела повече от пределно допустимите

 

Когато имамът кани вярващите за молитва, нивото на шума се покачва с до 6 децибела над допустимото. Ефектът от високоговорителите ще бъде още по-малък, когато ремонтът на пътя до джамията приключи и движението се върне в нормалния си ритъм.

 

И така резултатите показват - като извадим силата на трафика, камбаните произвеждат с 10 децибела по-висок шум от допустимото, а високоговорителите на джамията - с 5 децибела.

 

И понеже всеки ден сме изложени на шума от движението, ефектът върху здравето ни не закъснява - безсъние, стрес, сърдечносъдови заболявания.

 

Шумът обаче не би бил опасен, ако избягваме да го съчетаваме с вредни емоции като омраза например.