Къде и как ще можем да изхвърляме старите си електроуреди?

Утре – 22 юни, ще има пореден протест пред парламента. Този път на търговците на отпадъци от черни и цветни метали и тяхното рециклиране. Те твърдят, че новият закон за управление на отпадъците, който се подготвя в момента в Министерството на околната среда и водите ще се отрази зле на бизнеса им и ще остави много хора на улицата.

Според гостите в студиото на \"Здравей, България\", в новия закон има неща, които напълно спират бизнеса за скрап в България.

Казва се, че има площадки само на общини, които имат приети общи устройствени планове, а такива общини са 1/3 от всички. Това означава, че 2/3 от територията на страната няма да имат площадки. София ще има площадка, но Русе и Варна няма да имат площадки за скрап. Това поясни Владимир Димитров – изп. директор на Българската асоциация по рециклиране.

А идеята на новия закон е да се връщат отпадъци само на общински площадки, а такива няма и не се очаква да се направят в близките 20 години, защото това са огромни инвестиции, допълни Владимир Димитров.

Новият проект на закона не е съобразен и с така наречената оценка на въздействие. Това означава, че никой не знае колко ще струва този нов закон на вече съществуващият бизнес, заяви Борислав Малинов – зам.-председател на Българската асоциация по рециклиране.

Ще уволним 14 хиляди човека и ще трябва да затворим 2/3 от площадките за скрап. Това са прогнозите, които направиха гостите в студиото на \"Здравей, България\".

Каква тотална забрана предлагат от своя страна гостите в студиото и как може да бъде гарантиран контролът при предаване на отпадъци, вижте във видеото.