След направени проверки са съставени 374 акта, а 37 автобуса са спрени.

След катастрофата на автомагистрала \"Тракия\" в която загинаха 8 души: Возят ли ни още технически неизправни автобуси и можем ли да пътуваме спокойни по пътя към морето? Гостува министърът на транспорта Ивайло Московски.

В студиото на \"Здравей, България\" министърът на транспорта Ивайло Московски обеща, че проверките на фирмите, които се занимават с автопревози, както и на изправността на самите автобусите, няма да бъдат кампанийни. Министърът допълни, че тези проверки ще бъдат все по-чести и по-сериозни, тъй като една от задачите на новата експертна група, която ще се събере да работи, е увеличаването на капацитета в Автомобилна администрация и респективно в регионалните служби на ДАИ.

През изминалата седмица са били проверени около 3200 автобуса, като резултатът са 374 съставени акта и 37 спрени от движение автобуса. Най-честите констатирани нередности са спукани спирачни дискове, спукани стъкла и износени гуми.

Явно подходът със зачестили проверки дава ефект, заяви министър Ивайло Московски.

Искам да въведа такъв тип на работа в Министерство на транспорта, че да има превенция и превантивни действия от службите на ДАИ, така че да се минимизира щетата. Това заяви още Ивайло  Московски.

Относно техническите изисквания към автобусите, Ивайло Московски коментира, че според него, не е логично и допустимо 20-30-годишни автобуси да пътуват по дългите маршрути в страната. Амортизацията е огромна и колкото и технически да е пригоден автобусът, възможността да се случи технически проблем е по-висока.

Какви допълнителни промени предлага да бъдат въведени транспортният министър Ивайло Московски може да видите във видеото.