Гугъл обяви, че ще заснеме всяко кътче от страната ни, но дали това не крие опасности за личните ни данни...

Гугъл обяви, че през лятото ще заснеме всяко кътче от страната ни със специална триизмерна камера. Снимките ще бъдат публикувани в интернет и ще могат да бъдат видени от всички хора по света. По подобен начин досега са били заснети 27 държави.


В редица от тях са последвали съдебни дела, тъй като според обвиненията освен със снимките, агентите на Гугъл са се снабдили и с личните данни на хората. Това е станало благодарение на  слабостите на безжичния интернет.


Новината за стъпването на камерите на Гугъл у нас разбуни духовете във форумите. Коментарите се люшкат от едната в другата крайност. Някои отбелязват това като възможност за рекламиране на красивите кътчета.
Други, силно притеснени за личните си данни, припомнят горчивия опит на компанията.


Първа се оплаква немската комисия за защита на личните данни. Оттам обвиняват агентите на Гугъл, затова че сканират отворените безжични мрежи и събират поверителна информация. Оказва се, че подобна информация може да събере всеки хакер, дори начинаещ.


Най-уязвими са отворените мрежи или безплатният безжичен интернет, който използваме на обществени места. Ако проверяваме състоянието на кредитната или дебитната си карта през такава мрежа, хакерите могат да се доберат до нашата парола. А после да пазаруват парите ни.


Малцина от потребителите на безплатния интернет обаче знаят за опасностите.


Специалистите препоръчват да избягваме подобни мрежи и да ъпдейтваме постоянно антивирусните си програми. А тези, които имат спешна работа, е по-добре да заложат на мобилния интернет.