Могат ли съседите да ни изгонят от собственото ни жилище?

По сега действащия закон за етажната собственост дори двама души могат да изгонят свой съсед. Това заяви Екатерина Захариева - зам.-министър на регионалното развитие разясни в студиото на \"Здравей, България\". Тя обясни, че това се дължи на липсата на изискване на минимален кворум. В случай, че на събрание се явят едва няколко от етажните собственици или 10% от всички, то 75% от тези 10% могат да изгонят някого от съседите.

Новото предложение ще защитава правата на хората, тъй като според него, ще бъде необходимо 75% от всички 100% да гласуват за изгонването на съсед.

Трябва да се има предвид, че съсед може да бъде изваден, само ако застрашава сградата от пожар, застрашава нейната цялост, застрашава живота на останалите или систематически нарушава вътрешния ред. И едва след писмено предупреждение общото събрание може да вземе решение, след като 75% от всички притежатели на идеалните части гласуват за това.

Депутатът от ПГ на \"Атака\" Николай Пехливанов допълни, че изгонването е изключително крайна мярка, която е временна. Според закона, ако някой съсед бъде изгонен, той ще бъде изведен от жилищната сграда за срок до 3 години. Това разбира се, не означава, че неговият апартамент ще бъде взет от някой друг, продаден или че той няма повече да бъде собственик. Това решение може да бъде обжалвано.

Парламентът е отхвърлил решението да бъде наета частна фирма, която да изпълнява домоуправителските задължения, но пък може да бъде юридическо или физическо лице, което извършва определени дейности по входа.

\"Това пак е някакъв вид каша\", заяви Николай Пехливанов. Според него, причината за това объркване се дължи на това, че липсва обща визия за развитието и управлението на етажната собственост.

В момента резултатът е налице – имаме най-лошия и най-разпадащия се сграден фонд и един сериозен провал през последните 20 години по отношение на управление на сградите. Това допълни още депутатът от ПГ \"Атака\".

Какви разяснения и коментари направиха още гостите в \"Здравей, България\" по темата – разберете от видеото.