От 126 членове на Националния съвет и 124 бюлетини – 72 са били \"за\" Ивайло Калфин, обяви Сергей Станишев.

Ивайло Калфин е кандидат- президентът на БСП. Той беше избран от Националния съвет на партията чрез тайно гласуване. Втори остана Янаки Стоилов. Вицепрезидентът ще бъде определен следващата събота.

За кандидатурата на Калфин гласуваха 72-ма от членовете на Националния съвет на партията, или близо 60%. Янаки Стоилов събра 35 гласа и така остана втори.

Според лидера на партията - Сергей Станишев, Калфин е най-силната кандидатура, тъй като може да обедини и БСП и левите избиратели и гражданското общество.

\"Тези избори няма да са обикновени, защото няма да се избере президента за следващите 5 години, а моделът на управление за следващите пет години\", заяви Ивайло Калфин.

Ивайло Калфин не е член на БСП. През последните години, както сам казва, работи усилено за партията. Роден е в София, през 1964 година. Завършил е френската езикова гимназия, магистър е по международни икономически отношения в УНСС и владее четири езика. Две години е бил секретар по икономическите въпроси на президента Георги Първанов. През лятото на 2005-та година става външен министър в кабинета \"Станишев\". Четири години по-късно, вече е евродепутат от листата на \"Коалиция за България\".  

 

И още една кандидатура за държавен глава стана ясна днес - това е лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов.

Кои са кандидатите за президент, които знаем до монета?

\"Синята коалиция\" избра Румен Христов за своя номинация. В надпреварата ще се включи и Волен Сидеров от \"Атака\". Кандидатът на РЗС е Атанас Семов. Меглена Кунева беше издигната от инициативен комитет, а преди няколко седмици стана ясно, че участие в изборите наесен ще вземат Алексей Петров и Душана Здравкова.