Информация за съдържанието на доклада на ЕК изтече още преди официалните изявления...

Европейската комисия представя днес доклада си за напредъка на България в областта на вътрешните работи и съдебната система.

 

Информация за съдържанието на документа обаче изтече още преди официалните изявления. Според нея Брюксел мъмри София и дава добра оценка на Букурещ.

 

Един от посочени проблеми е, че решимостта на правителството не кореспондира с резултатите. 

\"Въпреки опитите за борба с организираната престъпност, резултатите са незадоволителни\", пише в черновата на доклада. 

\"Няма конкретни действия в борбата с корупцията на високо ниво\", пише още в него.

 

\"Сериозно безпокойство буди пасивността на Висшия съдебен съвет, главния прокурор, председателя на Върховния касационен съд. Почтеността в съдебната система остава незадоволителна\", казват от Брюксел.

 

Там са сериозно обезпокоени от кадровата политика на българския Висш съдебен съвет, висящите и забавени дела и практиката много от повдигнатите обвинения да остават без присъди.

 

Въпреки че пряка връзка липсва, международните информационни агенции коментираха, че докладът може да бъде използван като аргумент кога да влезе България в Шенген.

 

С очакването догодина Европейската комисия да направи цялостна оценка на първите 5 години на страната ни в съюза, текстът \"ще направи подходящи предложения в светлината на тази оценка\" намери тълкувания, че мониторингът над страната ни може да бъде прекратен.