Психическото отношение на даден човек към ситуацията определя дали става въпрос за насилие или не...

Домашното насилие става все по-често срещан проблем в България. Как се разпознава то и какво трябва да се направи, когато разберем, че сме жертва на насилие вкъщи дебатираха в \"Здравей, България\" д-р Благородна Макева, началник-сектор \"Правно-нормативно обслужване\" на ГД \"Криминална полиция\", Деница Димитрова, адвокат от Фондация \"Български център за джендър изследвания\", и Мирослав Наумов - консултант към Фондация \"Пулс\".

 

\"Домашно насили, според закона, е физическо, психическо, емоционално, сексуално насилие и опита за такова. Всичко, което ограничава принципните желания на човек може да бъде домашно насилие\", обясни д-р Макева.

 

\"Психическото отношение на даден човек към ситуацията определя дали става въпрос за насилие или не. Съдът обаче решава дали актът е домашно насилие, според доказателствата и от двете страни\", поясни още тя.

 

По думите й всеки конкретен случай трябва да се разглежда през призмата на ситуацията, в която се развива и не могат да се слагат рамки.

 

\"В последните три години у нас са издадени средно около 1400 заповеди за защита. За първите 6 месеца на тази година те са около 650. Най-много заповеди са издадени в Пловдив, Бургас, Варна и София\", информира д-р Благородна Макева.

 

\"За някои хора може даден скандал или обидни думи да не бъдат възприети като актове на насилие. Имахме случай, в който мъж пускал всеки ден на съпругата си песента „Тъпа овца\" и тя го възприела като акт на психическо насилие върху нея. Субективната й преценка е била, че това я наранява. Именно затова отношението на жертвата е много важно\", коментира от своя страна Деница Димитрова.

 

В Наказателния кодекс обаче няма формулировка на престъплението домашно насилие, тъй като то се регламентира в гражданското законодателството.

 

\"Много важно е да се знае и че законодателят приема за психическо и емоционално насилие върху дете всяко домашно насилие, което е извършено в негово присъствие. Не е необходимо то да бъде директна жертва\", поясни Димитрова.

 

\"Работим с жертви на домашно насилие по 7-8 години, за да могат те да се изправят и да кажат, че са жертви. Причините да не го направят са много. Някои от тях са срамът и вината. Не трябва да се бърка любовта с насилие\", заяви Мирослав Наумов.

 

Разберете какви са законовите мерки за защита на жертвите във видеото.