Недоволни пациенти нападнаха фелдшер, препоръчал дете да бъде лекувано в болница...

Недоволни пациенти нападнаха фелдшер в Бяла Слатина. В продължение на седмица местните роми са водили тяхна близка, която е болна от епилепсия в Спешния център. Скандалът станал за това, че лекарят е препоръчал тя да бъде лекувана в болница.

 

Още с влизането на екипът на \"Здравей, България\" в спешния център в Бяла Слатина, притеснените лекари, фелдшери и медицински сестри започнаха да се надпреварват кой пръв да разкаже кога и как е бил нападан или заплашван от пациенти.

 

Валери Панов е последният пострадал. В началото на миналата седмица по време на нощно дежурство група роми водят за пореден път на преглед 12-годишно момиче, болно от епилепсия и получило хистеричен припадък.

 

Та били около 20 души и по думите на Панов били агресивни. Нанесли му няколко удара в тялото и лицето.

 

Фелдшерът е извикал полиция, а на нападателите са съставени предупредителни протоколи. Това обаче не е единственият случай, в който разгневени роми нападат или заплашват персонала на Бърза помощ в Бяла Слатина. Имало е случаи, в които чупели врати и прозорци и хвърляли бутилки по линейките.

 

Докато медицинските работници разказваха за премеждията си, в спешния център влиза поредният разгневен ром, който се оплаква, че в болницата не са му обърнали внимание, а детето му имало 40 градуса температура.

 

За да се избегнат подобни конфликти и нападения, от полицията в Бяла Слатина съветват персоналът на спешния център да си назначи охрана, която да пуска пациентите само с един придружител.

 

Директорката на здравното заведение пък е подала молба да бъде инсталиран паник бутон, но това не се случва вече втори месец, защото парите за него трябва да бъдат отпуснати от дирекцията във Враца.

 

Междувременно медиците правят подписка, която ще изпратя до здравния министър и с която молят да се защитят животът и трудът им.