Решението на Административния съд ще бъде обжалвано в установения 14 дневен срок...

 

Още една сага се пренесе на юридическия фронт. Както в „Календар\" вече Ви съобщихме, Софийският административен съд отмени начина за определяне на такса смет в столицата.

 

Докато в Закона за местните данъци и такси е записано, че такса битови отпадъци следва да се начислява според количеството боклук, Григор Гърличков и всички ние плащаме според данъчната оценка на жилището си.

 

В най-скъпата част на София, данъчната оценка е и най-висока. Никой не казва, че тук живеещите правят повече боклук, а само, че им излиза златен.

 

Докато обаче и до днес не само софийската, а повечето местни власти така и не контролират и пресмятат колко боклук изхвърляме, една законова алинея допуска таксата смет да ни я определят на пропорционална основа, общинските съвети. Софийският административен съд обаче е преценил, че столичният местен парламент така и не се е мотивирал защо се възползва от въпросната вратичка в закона. Съдът определя реда, по който ни таксуват, за незаконосъобразен. И го отменя.

 

На втори август Общинският съвет който гласува определянето на такса смет е във ваканция а като не можахме да вземем компетентно мнение от тях, се допитахме до градската администрация. Повече от два часа бяха нужни на екипа на кмета Йорданка Фандъкова да излъчи представител юрист който да може компетентно да ни говори за стъпките които ще бъдат предприети оттук нататък.

 

На третия час в имейл, ни беше отговорено - решението на Административния съд ще бъде обжалвано в установения 14 дневен срок. Иначе, факт, още през пролетта общинарите си дадоха срок до септември да направят анализ за нова, по-справедлива методика за определянето на такса смет.