Агенция \"Митници\" обжалва решенията на административния съд в София за отнетите лицензи...

Агенция \"Митници\" вече обжалва решенията на административния съд в София за отнетите лицензи на \"Лукойл\", стана ясно от съобщение на ведомството.

Това е станало снощи с две жалби срещу определенията  на съда, с които беше дадена възможност на рафинерията и пристанището на \"Лукойл\" отново да заработят.

Според Агенция \"Митници\" административният съд неправилно е приел, че \"Лукойл Нефтохим Бургас\" АД е доказало вида и размера на претендираните вреди, както и вероятността за тяхното настъпване.

\"Лукойл\" претендира, че ще плаща неустойка за неизпълнение на договорите за  доставка ма различни институции, но според митниците страна по контрактите е \"Лукойл България\" ЕООД, а не проблемното \"Лукойл Нефтохим Бургас\", което е друго дружество.

Казусът с \"Лукойл\" доведе до разнобой сред юристите по въпроса дали сега рафинерията има право или няма право да работи.

Много от административните съдии смятат, че \"Лукойл\" не може да работи, след като вече има жалба на митниците, а трябва да се изчака 7 дни срок до произнасянето на съда по нея.

Други юристи смятат, че определенията на съда за отмяна на забраната на митниците дават на „Лукойл\" незабавно правото да работи.

На 27 юли рафинерията \"Лукойл Нефтохим\" спря производството на горива, след като Агенция \"Митници\" й отне лиценза за данъчен склад. Без такъв лиценз остана и нефтеният терминал на завода \"Росенец\".

Вчера бургаската компания поднови работата си, след като Софийският административен съд отмени предварителното изпълнение на решението за отнемане на лиценза, което издаде директорът на Агенция \"Митници\" Ваньо Танов.