И в София преценяват колко пари да ни вземат по данъчната оценка на имотите...

Столичният общински съвет ще защитава днешния ред за определяне на такса смет, познат и в повечето градове на страната. Вместо, както повелява законът, да ни таксуват според реалното количество боклук, по изключение си служат с пропорции.


И в София преценяват колко пари да ни вземат по данъчната оценка на имотите. Градската администрация обаче настоява, че засега този модел остава най-социално поносим и с някои промени се кани да го предложи и за следващата година.


Самите промени ще ги чуем през септември.


Както ни ги обясняват, дотук анализите са като приказката \"ела зло, че без теб по-зло\". Скъпо щяло да ни струва пресмятането колко точно изхвърляме в такъв контейнер.


Формално би било да разделят годишните 360 хиляди тона боклук на регистрираните фирми и граждани. Защото пак сме щели да плащаме и за приходящите в София.


Пък и ако трябва да е съвсем честно, не следвало, както е сега, бизнесът да плаща два пъти повече от гражданите.


Планът е до 2026-та физически и юридически лица да плащат наравно, но с изричното условие такса смет за жителите да не надхвърля 1 процент от средния годишен доход на домакинство. В момента в София това условие е изпълнено за домовете с данъчна оценка до 70 хиляди лева.


По днешната пропорционална система общината не се интересува дали в две жилища с еднаква данъчна оценка живеят различен брой хора. Така сама жена в жилище плаща колкото петима.