Скоростта и дремливото шофиране убиват...

Как да се справим с опасните ситуации на пътя и да опазим себе си и другите. Съвети даде специално за „Календар\" петкратният рали шампион на България Димитър Илиев.

 

Той е един от тримата българи, печелили най-престижното автомобилно състезание в страната - Рали България през 2007 година.

 

Състезава се в Българския крос-рали шампионат, като още през 95 година успява да стане шампион. От своя опит той предупреждава, че скоростта убива.

 

С годините Димитър е развил защитна реакция срещу подобен тип егоистични шофьори – гледа философски на засичания, неправилни изпреварвания и агресия.

 

Смята, че ако всеки проумее, че трябва да надскочи животинското, катастрофите биха намалели, независимо от десетките дупки и нередности наоколо и липсата на добра подготовка по кормуване у много от водачите. 

Освен високите скорости обаче има и друга честа причина за катастрофи, която у нас не се отчита. Статистика на САЩ показва, че 150 000 произшествия годишно се дължат на умора у шофьора. Често тя се проявява като заспиване зад волана – нещо, което поне мъничко е усещал върху себе си всеки активен шофьор.

 

При катастрофа причинена от заспиване на волана обикновено липсва спирачен път, а шофьорът пътува сам. У нас такива произшествия често се вкарват в графа несъобразена скорост.

 

Ако все пак усетим, че задрямваме и традиционното кафе не би помогнало, защото ободряващите напитки не премахват умората и натрупаната липса на сън, по-добре е да се спре, да се изпие едно кафе и човек да поспи няколко часа. Ефектът на кафето се появява след половин час, тъй като в комбинация със съня ефектът се удвоява.

 

В стратегията за повишаване на безопасността на движението у нас за следващите 10 години са заложени идеи за повече контрол над шофирането в бодро състояние. В някои страни се извършват прегледи за склонност към сънливост и при проблеми се препоръчва специализирано лечение.