Данните показват още, че в работния ден на 62 % от хората напълно липсва движение...

Повече от половината българи в активна възраст не спортуват, сочи проучване. Данните показват още, че в работния ден на 62 % от хората напълно липсва движение, което води до обездвижване и проблеми със здравето. Основното обяснение на проблема - липсата на навик за спортуване.


55% от българите между 18 и 65 години никога не се сещат да спортуват. Основното оправдание е добре познатото \"нямам достатъчно свободно време\".


За други пък липсата на подходяща среда. Дори августовската жега обаче не отказа Найден и сина му да покажат професионални умения на масата за тенис.


И макар на работа Найден да се движи дори повече от необходимото, това не го е отказало от още движение. Липсата на време също.


Още 17 на сто освен Найден и семейството му предпочитат всяка седмица да се занимават със спорт.  В разходки минава времето на 59 на сто. Други 8% са решили, че най-подходящи за тях са фитнес залите.
Липсата на екип и възрастта не могат да ни бъдат пречка за това, че не спортуваме. Дори една разходка в парка също може да ни тонизира.


И ако имаше награди за здрав дух - здраво тяло, първото място щеше да бъде за  Тодорка. Тя е на 85 години и е част от тези 6 на сто, които спортуват активно всеки ден.


Именно липсата на движение ще наложи изследвания на 1600  работещи от цялата страна. За тях ще се погрижат 6 пътуващи медицински екипа.