Той е съосновател и бивш изпълнителен директор на американската компания Apple...

Светът загуби един от най-ярките умове в съвременната история на човечеството. На 56 години след тежко заболяване от рак на панкреаса в дома си издъхна американският бизнесмен Стив Джобс.

 

Според специалисти именно той беше движещата сила на редица изобретения, променили живота ни завинаги. Революцията на персоналните компютри в началото на 80-те, дигиталните музикални плеъри, смартфоните и таблетите са плод на въображението и гения на Джобс.

 

Новината за смъртта на Стив Джобс предизвика вълна от спонтанни бдения в целия свят. Пред дома му в Пало Алто в Калифорния се събраха стотици хора, оставящи цветя и послания.

 

Централата на високотехнологичната му компания също беше залята от признателни хора, прекланящи се пред иноваторския гений.

 

Магазини, продаващи продуктите, разработени от Стив Джобс, във Великобритания, Германия, Китай, Япония и много други държави се превърнаха в места за мълчаливо бдение в памет на компютърния специалист. Сред първите хора, изразили съжалението си от загубата на Стив Джобс, бяха първите мъже на водещите световни сили – САЩ и Русия.

 

Собственикът на \"Майкрософт\" и дългогодишен приятел и бизнес конкурент на Джобс - Бил Гейтс, публикува следното съобщение на личния си сайт. 

\"В света рядко може да се срещне човек с толкова дълбоко влияние, каквото упражняваше Стив. Ефектът от работата му ще се усеща от много поколения наред. За онези от нас, които имаха късмета да работят с него, това е безумно голяма чест. Стив ще ми липсва неизмеримо много\", пише Бил Гейтс.