Последните резултати от президентските и местните избори...

На база близо 60 % обработени протоколи от страната, Росен Плевнелиев печели 39.85 процента от гласовете. Ивайло Калфин получава 29.88 процента. За Меглена Кунева са гласували 14 на сто от избирателите.

Какво се случва на местните избори?

Вече е ясно, че балотаж няма да има в София, Бургас, Пазарджик, Добрич, и Габрово. В тези градове един от кандидатите е успял да спечели над 50 процента от гласовете още на първия тур.

За втори път, обаче, до урните ще отидат във Варна.  Там в състезанието остават Кирил Йорданов и Веселин Марешки. В Пловдив на балотажа ще излязат Иван Тотев и Славчо Атанасов. Вторият тур на вота в Русе ще противопостави Пламен Стоилов от ГЕРБ и синия Искрен Веселинов. Във Велико Търново надпреварата пак е между БСП и ГЕРБ.  Димитър Стойков и Найден Зеленогорски ще се борят за кметския стол в Плевен.

Междувременно разбрахме, че на  някои места в страната общинските комисии продължават да броят бюлетините. Това забавяне не е прецедент. Винаги при местни избори се наблюдава по-бавно попълване на протоколи, по-бавно преброяване на гласовете и по-бавно попълване на часовите данни в изчислителните пунктове. Като съчетаем, че изборите бяха 2 в 1, нормално е да очакваме по-бавно преброяване на гласовете. Забавянето в София е най-значително. Това заяви за Нова телевизия говорителят на ЦИК – Бисер Троянов.