Касирането на вота не е решение, категорични са те...

Сливането на местния и президентския вот в едно и недостатъчната подготовка на изборните комисии са сред основните причини за хаоса от последните два дни. Това отчитат самите участници в комисиите. Има ли основание за касиране на вота, според тях, и какви пречки могат да се появят на следващия тур?

Гергана Стоева е секретар на секционна комисия в столицата. Участва в избори от дванайсет години. Смята, че основна причина за хаоса този път е сливането на два вота.

Гласоподавателят трябва да попълни три бюлетини. За възрастните хора често е много трудно да се ориентират дори когато са местните избори само две бюлетини, а когато се прибави и третата става още по-сложно, на мнение е Гергана Стоева.

Според членовете на комисии, в проблем се е превърнало и събирането на всички протоколи на едно място. Удължаването на работния ден - без официална заповед от ЦИК също предизвикало напрежение. Най-сериозно затруднение обаче предизвикала недостатъчната подготовка.

Казват наистина някои общи думи, но когато са в залата на хората им звучи много ясно, но когато видят протокола с повечето редове, с контроли - някои хора се объркват, особено ако не са се занимавали преди с избори, разказва Гергана.

Още в първите часове от предаването на изборните материали започнали безредици.

Гергана Стоева е била свидетел, че е имало хора, които са се опитвали да си тръгнат, като си оставят нещата. Дали полицията е успяла да ги задържи или ги е пуснала, Гергана не знае, но според нея при такова положение винаги се получава предпоставка за разгубване на документация.

Касирането на вота не е решение, категорични са повечето членове на комисии. Според тях, няма достатъчно време организацията да се подобри, а подобен ход щял да предизвика още по-сериозен хаос.