Гърците, например, считат родината ни за сборище на умствено изостанали...

\"През последните години европеецът бе разгневен от редица дръзки арт инсталации, чиито създатели се осмеляваха да погледнат на континента от друг ъгъл и с други очи... Реалност, сатира или преувеличение – решавате сами\".

 

Така известен портал за хеджинг коментира настоящите настроения в Евросъюза, на който всяка държава гледа по невъобразимо арогантен начин, или поне според инсталациите.

 

Критики търпи всяка страна-членка, дори и държавите като Турция и Русия, които са извън пределите на съюза. В това число, разбира се, влиза и България, която всяка страна гледа с различни очи.

 

Гърците, например, считат родината ни за сборище на умствено изостанали, а Европейския съюз за блок от скъперници и работохолици. Пиперливият език не подминава и Турция, която южните ни съседи смятат за своя източна провинция.

 

Германците пък виждат България като извор на шнапс (немското название за ракия), а Гърция като родина на евтините хотели. Турците са неизчерпаем източник на работна ръка, а руснаците – трезор с природен газ.

 

Италианците също споделят колоритни мнения за останалата част от континента. Според тях българите са добри детегледачки, испанците говорят на странен диалект, французите живеят в империята на Бруни, а Унгария е родина на порно звездите.

 

Французите пък считат българите за бедни диваци. Русия, според тях, е мечтата на Наполеон, Германия – най-добрият приятел на Париж, Румъния – по-малкият беден брат, а Норвегия – страната на студенолюбивите северняци.

 

Не по-малко колоритни са и американците. \"Янките\" смятат всички източноевропейци за комунисти, а българите и румънците, които не попадат в общата класификация, за роднини на Дракула. Испанците, според тях, са мексиканоподобни, италианците – кръстници, германците – производители на гнусно порно, а цяла бивша Югославия – заразно зло. /БГНЕС