Какво накара 11 известни мъже да се снимат със сутиени или защо е важна тяхната подкрепа за жените с диагноза рак на гърдата.

Месец октомври е световен месец за борбата с рака на гърдата. В България се проведе мащабна кампания \"Аз съм с теб\". В нея се включиха 11 известни мъже, като бяха снимани със сутиени върху собствените дрехи в знак на подкрепа. Сред тях са телевизионните водещи Ники Кънчев, Део, Митко Павлов, Драго Симеонов, Денис Ризов, бизнесменът Михаил Заимов, писателят Калин Терзийски.

Тези наши хрумки датират от 2004 година и виждахме смисъла от това нещо. Ако се върнем назад, диагнозата рак беше тема табу, сега вече нещата седят по много различен начин, благодарение на всички тези кампании. Този път решихме да бъде малко по-различно и да включим и мъжете, защото се установи, че много от двойките се разделят, когато жената има такъв проблем. А когато това нещо се случи, жената има нужда от подкрепа на човека до нея и близките й. Това заяви Лилия Асенова от Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания.

Бизнесменът Михаил Заимов заяви, че се включва в кампанията от човечност и желание за съпричастност.

\"Вярвам, че жените, които са до мъжете, които се разболяват от рак на простата, който е почти толкова разпространен, вярвам, че не ги напускат. За мен е много недостойно да извършиш такова действие - когато партньорът ти е слаб, ти да не си го него и да го подкрепяш\", заяви Михаил Заимов.

Имам поне 100 причини. Имам три приятелки и то съвсем млади момичета, които преживяха това и се пребориха много смело и успешно. Основната причина може  би е, че съм лекар и смятам, че всяка такава инициатива трябва да се подкрепя. Освен това идеята беше много авангардна, заяви писателят Калин Терзийски в \"На кафе\".

Аз имах огромния късмет, че моя съпруг беше до мен. В моето семейство едно местоимение промени моята мотивация за борбата ми за здраве. Той каза \"Ние ще се борим и ще се справим\". Оттам нататък всяко вливане в химиотерапията беше \"ние\". За мен лично беше много силен стимул да се боря. Когато ми падаше косата, намираше начина да ми каже колко ми бил хубав черепа, пък аз не съм знаела. Това призна пред Гала Катя Катева.

\"Любовта на близките, на колегите, на приятелите не е достатъчна. Работата след това върху твоята психика, върху твоето аз, просто има специалисти, които трябва да ги намериш\", на мнение е Катя Катева.

Какви са новите открития по отношение на рака на гърдата, каква е статистиката в момента, както и какво заяви доцент д-р Здравка Валерианова, директор на Националната онкологична болница, специално за \"На кафе\",– вижте във видеото.