Открит навреме, ракът е напълно лечим в почти 100% от случаите.

Месец октомври е световен месец за борбата с рака на гърдата. \"Аз съм с теб\" е кампанията, която подкрепя и \"На кафе\". Жените с диагноза рак на гърдата не са сами и трябва да им го докажем. Именно за това си говори Гала с нейните гости в \"На кафе\". От голямо значение по темата е ХЕР-2, свързан със статуса и агресивността на рака.

Какво точно означава ХЕР-2 обясни Калин Терзийски, който освен писател, е и лекар:

\"ХЕР-2 са рецептори върху раковите клетки. При единия тип тези рецептори ги няма, при другия, ХЕР положителен ги има. Когато ги има, това е във връзка с по-голяма агресивност на заболяването и тогава прогнозата е по-лоша. Открито е обаче, че именно тези рецептори помагат за лечението, защото могат да бъдат атакувани с лекарства. Така рецепторите върху клетките се атакуват с т.нар. прицелна терапия, като се убиват само туморните клетки и по-злокачественият вид тумор се превръща в по-лесно лечим\".

Калин Терзийски допълни, че е трябва да се прави задължително изследването за ХЕР.

\"Превенция\" е ключовата дума и затова трябва много да се работи и това табу върху рака трябва да се вдигне в нашето общество. Трябва да се говори много на тази тема и трябва хората да се проверяват и не само за рак, заяви бизнесменът Михаил Заимов.

Открит навреме, ракът е напълно лечим в почти 100% от случаите.

Според психолога Гинка Петкова, ключът за справянето с рака на гърдата е откриването на обяснение за диагнозата, което всеки трябва да приеме. Ракът е предупреждение, че животът е кратък. Психотерапията включва и създаване на приятни емоции и преживявания.

Катя Катева потвърди пред Гала, че е щастлива с диагнозата си рак на гърдата, а „ремисия" е прекрасна дума.

Какво споделиха още гостите в \"На кафе\" – вижте във видеото.