В Геофизичния институт на БАН вече са съкратени 20% от служителите...

През целия ден научни работници от БАН показваха недоволството си от предвидените пари в Бюджет 2012 за наука. Заради намаления бюджет и в този момент Академията излиза на символично протестно бдение пред Народното събрание.


В един от най-важните и пряко свързани с обществото институти – този по геофизика парите - са малко повече отколкото в останалите звена на Българската академия на науките.  Той е един от трите института, на които им се полага малко по-голям бюджет или поне така е било досега, тъй като от близо две години в него влизат и още четири института.


Допълнителните средства обаче не помагат за подобряването на условията за работа на 185-те души. На заплатите им също.


С намаляване на бюджета за 2011 година на 59 милиона лева се налага реформата в института да започне.


В други институти дейността продължава, само че с променено работно време - само три - четири дни в седмицата, за да им стигат парите. И въпреки че започнаха да правят преструктуриране, според просветния министър Сергей Игнатов обаче реформа липсва.


Доцент Явор Бояджиев и колегите му от Института по археология на БАН от сутринта протестират пред Националния археологически музей. Според финансовите разчети няма да имат заплати до края на годината, а с новия бюджет за догодина не могат да проведат каквато и да е научна дейност.


Доцент бояджив и колегите му няма да разчитат и на финансиране по проекти, защото нямат средства дори да гарантират участието си в тях  според изискванията.


От ръководството на БАН са категорични, че академията не може да се самоиздържа. Според учените само годишните прогнози за времето и иновационните технологии в който и да е технологичен институт изплащат многократно държавната субсидия.