По данни на синдикатите обаче това ще засегне хиляди хора...

138 влака ще бъдат спрени от 10 декември тази година. Това предвижда окончателният проект на БДЖ, чиято цел е да се намалят разходите в компанията. 

По данни на синдикатите обаче това ще засегне хиляди хора, които използват железницата всеки ден, за да стигнат до работа или до училище.

Промените ще засегнат част от влаковете по направления: София – Варна, София – Септември както и София – Мездра. По-малко или никакви влакове ще има и за хората,  които пътуват по линиите Варна – Добрич, Карлово – София и Пловдив – Карлово. Намалява се броят на композициите и от Карлово до Сливен и Стара Загора – Димитровград. Голяма част от  влаковете от София за Перник и обратно също ще бъдат спрени, както и тези от София до Банкя.  От промените ще пострадат и пътниците от Ямбол до Бургас и Ямбол – Карнобат.

Кметовете на повечето населени места са категорично против такова съкращение. Причината е, че в някои райони няма алтернатива на ЖП транспорта и хората няма как да ходят на работа и училище.

 

Една от десетките линии, която може да изчезне от картата на железниците е тази между София и Перник.

Със закриването на линии, според пътниците, ще спечелят единствено частните автобусни линии, за сметка на пътуващите.

Лоска Тодорова е дала 26 години от живота си на работата като кондуктор. Страхът й да остане без препитание всекидневно я преследва с всеки тътен на железопътните линии. Ако бъде съкратена, не знае какво би правила, тъй като друго не е работила. Запитана защо според нея се получава така с железниците, Лоска отговори следното: \"Ами питайте парламента, моля! Рибата мирише от главата!\"

Подробности по темата – във видеото.