\"В Брюксел видяхме, че всички се съгласиха, че има проблем и взеха общо решение\"...

След последната среща в Брюксел се заговори, че Великобритания може да напусне Европейския съюз. Все по-рядко се чува и думата обединение.

 

\"Не идва политическа зима в Европа, тъй като подобни неща не се случват за първи път. Те водят до обратното нещо – задълбочаване на интеграцията и опит да се постигне консенсус\".

 

Това мнение изрази в \"Здравей, България\" експертът по политическа интеграция на ЕС Иван Начев.

 

\"В Брюксел видяхме, че всички се съгласиха, че има проблем и взеха общо решение. То ангажира пряко националните правителства – да свият харчовете си, включително за администрацията. Те се разбраха и за това, че трябва да има икономически растеж, за да се стабилизира еврото\", поясни Начев.

 

По думите му в момента съществува много сериозен проблем, свързан с преструктурирането на икономиките в Европа и е очевидно, че те не могат да работят добре и са нужни нови правила.

 

\"Великобритания каза \"не\" на тези правила поради много причини. Една от тях е, че те винаги са странели от подобни общи политики, които водят до централизация. Една островна държава обаче може да си позволи различен вид политики, защото всички нейни граници са външни, свободното движение на хора, стоки и услуги не е толкова лесно\", каза още експертът.