Той определи изчисляването на таксата като абсурдно...

Представители на всички институции, включително и на парламента, казаха, че е абсурдно е така смет да се определя на базата на данъчна оценка, защото няма нищо общо между оценката на един имот и боклука, който произвеждат живеещите в него. Това за заяви в \"Здравей, България\" националният омбудсман Константин Пенчев относно изчисляването на такса смет и дори определи темата като абсурдна.

Той допълни, че се е предвиждала промяна в Закона за местни данъци и такси – забрана на за изчисляване на таксата на базата на данъчна оценка. Това обаче не се е случило. Освен това, по отношение на София Върховният административен съд се е произнесъл, че няма нищо нередно в това такса смет да се изчислява на базата на данъчна оценка.

\"Всички знаем, че това не е правилно, че това не е справедливо и изведнъж ми се казва някаква мантра – \"ако ние го направим по-справедливо, ще стане по-скъпо\". Аз нещо не мога да го схвана\", коментира омбудсманът.

Константин Пенчев заяви, че ръцете са му вързани, но устата му е отворена и гарантира, че ще продължи да постава въпроса пред обществото.

Вижте във видеото какво заяви омбудсманът Константин Пенчев за пенсионната реформа, вдигането на съдебните такси и правата на трансплантираните пациенти.